Als je een Aziatische of Chinese porseleinen pot moest voorstellen, dan heb je vast een beeld van een ronde vaas met een deksel of een blauw-witte pot met een kleine opening in je gedachten. Chinees aardewerk komt voor in zo veel kleuren en vormen dus hoe is het mogelijk dat we Chinese potten met deze beelden associëren?
DE KLASSIEKE GEMBERPOT
Om te beginnen wordt die pot die je in je gedachten had, in het Westen een gemberpot genoemd. In China heten ze ‘hu’ wat gewoon ‘vaas’ betekend.
Een klassieke gemberpot heeft hoge schouders, een ronde, ei-achtige vorm, komt in verschillende groottes voor, heeft geen handvaten, en heeft een koepelvormige deksel. Ze zijn door de eeuwen heen in China gebruikt om kruiden en specerijen in te bewaren (vandaar de naam ‘gemberpot’) thuis of in een apotheek. Naast deze alledaagse gebruiksvoorwerpen waren er ook prachtig versierde potten die in paren werden gegeven als cadeaus.
Een gele pot, bijvoorbeeld, zou een gift zijn geweest voor de keizer aangezien geel de keizerlijke kleur was. Een blauw-witte gemberpot werd vaak gegeven aan een bruidspaar. Deze potten werden versierd met draken en feniksen (symbool voor het bruidspaar) of met Chinese karakters voor vruchtbaarheid of geluk. Een rood gekleurde pot stond voor welvaart. Andere potten konden zijn versierd met symbolen voor lang leven, gezondheid of ‘geluk in tweevoud’. Deze cadeaus werden een leven lang bijgehouden want het was zeer ongepast om deze potten ooit weer weg te geven.
Porseleinen gemberpotten zijn er in verschillende stijlen. De meest bekende zijn de traditionele blauw-witte potten die het meest populair zijn bij verzamelaars en de oorsprong zijn van het beroemde Delfts-blauwe porselein. Andere bekende stijlen zijn Imari porselein (export porselein versierd met meerdere kleuren) en de Famille Vert en Famille Rose porselein (met groen en roze emaille versierd porselein).
DE GEMBERPOT IN HET WESTEN
Gemberpotten werden opeens populair in het Westen in de 18de eeuw als decoratieve objecten.
Deze eeuw was het bloeitijdperk van handel tussen het Westen en het Verre Oosten. Dit had een enorme impact op de Westerse artistieke tradities. Veel mensen werden geobsedeerd door het prachtige Chinese porselein en betaalden grote commissies aan Chinese kunstenaars voor het maken van interieurdecoraties en serviesgoed. Chinoiserie, of de imitatie en suggestie van Chinese motieven in Westerse kunst, was een modetrend in veel interieurs. Hierdoor kwam er een massaproductie van porselein voor de export markt (met afbeeldingen waarvan de Chinese kunstenaars dachten dat ze er Westers uitzagen) en de opkomst van imitatie fabrikanten in Europese landen. De porselein makers van de Medici familie in Italië waren de eersten die de technische verfijning van Chinees porselein konden evenaren aan het eind van de 16de eeuw. Een halve eeuw later maakten de Hollanders furore met Delftsblauw porselein.
DE CHINESE GEMBERPOT IN MODERNE INTERIEURS
Nadat de rococo stijl uit de mode ging, werd chinoiserie ook minder populair. Maar in de jaren 60 was er een heropleving toen interieur- en product ontwerpers weer interesse toonden in blauw-wit porselein. Er zijn veel indrukwekkende gemberpotten te zien in privé collecties of musea, maar gemberpotten zijn ook te vinden in vele moderne interieurs! Vanuit een esthetisch oogpunt zijn deze potten zo veelzijdig dat ze als aardewerk nooit meer uit een interieur indeling weg te denken zijn.
Tegenwoordig is het moeilijk om antieke, blauw-witte gemberpotten te vinden met de originele deksel omdat antiek porselein bijzonder fragiel is. Het is nog zeldzamer om een zwaar versierde en geëmailleerde gemberpot te vinden met de oorspronkelijke, koepelvormige deksel. Als je een verzamelaar bent, zal je je bankrekening moeten legen!
Wij vinden simpele gemberpotten ideale decoratiestukken in interieurs, maar hun plompe vorm en laag zwaartekrachtspunt zorgt ook dat dit perfecte potlampen kunnen zijn. Vanwege hun glazuur zijn dit ook ideale bloempotten. Of je kan ze neerzetten in kleine groepen in je interieur. Hoe zou jij een gemberpot integreren in je interieur?
- April 07, 2017
- Margret Ressang