Voor al onze Iraanse vrienden: “Nowruz Mubarak” of Gelukkig Perzisch Nieuwjaar! Voor iedereen die nog niet gehoord heeft van dit feest: maak snel kennis met dit familie/lente feest in de blog hieronder!
Een speciaal feest
20 maart 2017 (de eerste dag van de lente) was de start van het Perzisch Nieuwjaar or Nowruz (ook wel eens Noo-rooz of Norooz geschreven) voor de mensen in Iran en andere West- en Centraal Aziatische landen.
Van alle Iraanse nationale feestdagen is Nowruz de meest kleurrijke en meest belangrijke. Nowruz is een seizoensfeest; een viering van hergeboorte, de overwinning van de zon op de winter en de terugkeer van de lente, dat zijn oorsprong heeft in de oeroude religie van Zoroaster.
Wat Nowruz extra speciaal maakt, is dat dit feest al meer dan 3000 jaar gevierd wordt in Iran! Verschillende veroveringen, de komst van Islam, Mongoolse invasies, nieuwe landsgrenzen, verschillen in religieuze groeperingen, en zelfs de Iraanse Revolutie: niks heeft de Perzische en Turkse mensen doen weerhouden van het vieren van Nowruz voor duizenden jaren. Het is daadwerkelijk een symbool voor de continuïteit van de oude Perzische cultuur ondanks tegenstand en de veranderingen der tijd.
Nowruz gebruiken en tradities
Nowruz is een echt familie feest: familieleden komen bij elkaar voordat het feest begint om het huis volledig schoon te maken of ‘op te schudden”. Veel mensen zullen ook een nieuwe outfit kopen om het nieuwe jaar mee te beginnen.
Maar niet alleen een schone omgeving is belangrijk: je geest en levenskracht kunnen ook een opknapbeurt gebruiken. Op Rode Woensdag springen mensen over een vreugdevuur terwijl ze gedichten opzeggen voor innerlijke zuivering. “Geef me je gezonde, rode kleur en neem mijn ziekelijke, gele gelaat” is een vraag aan het vuur om ziekte en vermoeidheid (geel) om te ruilen voor warmte en energie (rood).
De Iraniërs hebben ook een echte Sinterklaas tijdens de vieringen: Oom Nowruz en zijn helper Haji Piruz kondigen de komst van de lente aan. Oom Nowruz is een oude man met witte baard die kadootjes uitdeelt aan kinderen terwijl Haji Piruz een zwartgeverfd gezicht heeft en vrolijke liedjes zingt en begeleidt met zijn tamboerijn.
Na de eerste dag van het Nowruz feest, gaan familieleden, vrienden en buren bij elkaar op bezoek. Omdat dit heel erg veel mensen zijn, zijn de bezoekjes vaak kort en heeft elk huis gebakjes, thee, fruit en noten klaar om aan gasten te serveren.
Tijdens het feest zal de pot met jong groen, genaamd Sabzeh, al het ongeluk van een familie opnemen. Het getal dertien is het chaos getal, het symbolisch einde van het Nowruz feest. Op de dertiende dag zal de Sabzeh worden weggegooid in stromend water, ongeluk en al. Iedereen zal deze laatste dag in de open lucht, in het park of elders vieren met kleine feestjes en picknicks.
De Traditionele Tafel Indeling
Eén van de meest belangrijke tradities van Nowruz is het voorbereiden van de Haft Seen tafel door de familie. Op de tafel zullen zeven symbolische lente voorwerpen komen die de wensen voor het nieuwe jaar voorstellen. Traditioneel gezien beginnen de namen met de letter “Seen” van het Perzisch alfabet. Tegenwoordig zijn het:
- Sabzeh: een pot met groene erwten scheuten, speciaal geplant voor Nowruz, stelt wedergeboorte voor,
- Samanu: een zoete graanpudding staat voor overvloed,
- Serkeh: Azijn voor geduld en wijsheid,
- Seer: knoflook voor gezondheid,
- Senjed: gedroogd lotusfruit voor liefde. Er wordt beweerd dat de geur van lotus bloesem mensen verliefd laat worden en hun hoofd op hol doet slaan.,
- Seeb: appels voor schoonheid,
- Somaq: sumak bessen staan voor de kleur van de zonsopkomst, want Nowruz betekent letterlijk ‘een nieuwe dag’ in Farsi.
Omdat het een lente viering is, zullen veel mensen bloemen op de Haft Seen tafel zetten. Tulpen en hyacinten zijn bijzonder populair bloemen voor geluk. (Plaats je eigen lente bloemen in huis in één van deze mooie potten!)
Andere voorwerpen die worden toegevoegd zijn een goudvissenkom, gouden munten, rozenwater, een spiegel, kaarsen en versierde eieren. En natuurlijk een mooi, nieuw tafelkleed!
Veel families zullen ook een gedichtenbundel van de beroemde Perzische dichter Hafiz op tafel leggen. Als er iets unieks is aan de Perzische cultuur, dan is het wel genieten van het lezen van Hafiz gedichten!
Eten en drinken
Eten en drinken spelen een belangrijke rol tijdens Nowruz. Vele ingrediënten zijn onmisbaar in de maaltijden en de vrouwen zijn vele dagen voor de festiviteiten bezig met voorbereidingen, bakken en koken.
Enorme hoeveelheden verse en gedroogde kruiden worden gebruikt, niet enkel in de alledaagse (en fantastische) Perzische keuken, maar als belangrijkste deel van het Nowruz diner. Groene planten staan symbool voor de lente en wedergeboorte. Vis en eieren staan ook op tafel: vis staat symbool voor het leven en eieren voor vruchtbaarheid. Sommige mensen zullen wensen uitspreken over een kom soep met noedels. De noedels staan voor persoonlijke moeilijkheden en het eten van dit gerecht betekent dat je je problemen zult ‘ontwarren’. Zeven soorten zoetigheden worden op tafel gezet en meegegeven aan bezoekers. Hiermee wordt de Perzische held Jamshid herdacht die duizenden jaren geleden suiker had ontdekt tijdens Nowruz!
Het samenbrengen van mensen gaat zo veel beter met goed eten!
In een wereld waarin we zo dichtbij elkaar staan, maar nog steeds zo verdeeld worden door moeilijkheden en conflicten, is het een lichtpuntje om een feest te vieren waarbij religie en nationaliteit geen rol spelen, maar alle focus ligt op familie en vrienden!
Dus Vrolijk Perzisch Nieuwjaar voor iedereen!
- March 30, 2017
- Margret Ressang